Giftige gassen vrij uit voerkuil in Barneveld: veel meer stikstof in mais door aanhoudende droogte
Redactie overig 0 reactie(s) ma 12 september 2022, 12:06

Giftige gassen vrij uit voerkuil in Barneveld; veel meer stikstof in maïs door droogte

Laatste update: 16 sep 2022 19:04 uur

BARNEVELD Bij een boerderij aan de Schoonhorsterweg in Barneveld zijn maandagmorgen giftige gassen vrijgekomen bij een maïskuil. De maïs was vrijdag ingekuild.

Brandweerlieden in speciale pakken en met perslucht hebben buizen in het kuilvoer gestoken, zodat de ophoping van de giftige gassen onder het dekzeil via de buizen weg kan ‘stromen’. Een tweede tankautospuit werd opgeroepen voor assistentie.

Droogte

Door de droogte van de afgelopen maanden bevindt zich in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Hierdoor ontstaan bij het inkuilen naast de altijd gevormde kooldioxide nitreuze gassen. Deze zijn giftig en bijtend en kunnen grote risico’s opleveren voor mens en dier.

De vorming van nitreuze gassen in de maiskuil zal gewoonlijk toenemen tot rond de vierde of vijfde dag, waarna de concentratie weer afneemt. Na tien tot veertien dagen zijn de nitreuze gassen meestal verdwenen.

Als er zichtbaar gassen vrijkomen uit de kuil en de kuil vlak bij een woning, stal of de openbare weg ligt, waardoor er gevaar bestaat dat mens en dier de gassen kunnen inademen, bel dan de brandweer via 112.

De brandweer is zaterdagavond 3 september bij een veehouder aan de Valkse Engweg in Wekerom ook uren bezig geweest met giftige gassen bij een maïskuil. Toen sloot de politie enkele wegen af.

Deel dit artikel

Video

112 Melding

10:12:17 12-09-22 P 3 BGM-02 (Kleine IBGS) Leefmilieu (meting) Schoonhorsterweg Barneveld 071741 Gaspakdragers Brandweer Barneveld GelderlandMidden

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons