Logo 112inBeeld

Redactie 112 0 reactie(s) za 08 mei 2021, 14:26

ME slaags met betogers in Barneveld bij verboden demonstratie Police for Freedom

Laatst bijgewerkt: maandag 17:22 uur

BARNEVELD – De politie trad zaterdag 8 mei in Barneveld op tegen mensen die massaal meeliepen in een mars tegen de coronamaatregelen, die is georganiseerd door protestorganisatie Police For Freedom.

Police for Freedom is een internationale organisatie die in februari van dit jaar is opgericht in Spanje en inmiddels vertakkingen heeft in diverse landen. Hun doel is om een brug te vormen tussen burgers en politie.

De protestorganisatie kondigde zaterdagmorgen via Facebook een ,,vreedzame demonstratie” aan in Barneveld. Vele honderden demonstranten, afkomstig uit het hele land, verzamelden zich op het terrein bij kasteel De Schaffelaar.

De Mobiele Eenheid was aanwezig in Barneveld en verschillende deelnemers kregen ervan langs met de wapenstok. De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente verbood de protestmars zaterdag en had de deelnemers anderhalf uur de tijd gegeven om het vertrek ‘ordentelijk af te wikkelen’. Het lijkt er echter op dat veel deelnemers ervoor kiezen zich daar niet aan te houden. De stoet liep het centrum in via de Jan van Schaffelaarstaat, Gasthuisstraat en Kapteijnstraat.

Noodbevel
Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. Er lopen mogelijk een paar duizend mensen mee. Mensen in de mars schatten het aantal zelf op 10.000. Ze scanderen teksten als ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’.

Reactie Burgemeester Jan Luteijn

“Ik heb grote waardering voor het snelle optreden van de gemeente, de boa’s, de politie en de M.E. Ik begrijp heel goed dat mensen terug willen naar hun leven vóór de coronamaatregelen. Maar dit is niet de manier waarop we met elkaar om moeten gaan. Ik ben geschokt door de manier waarop enkele betogers de politie in Barneveld bejegende. Geweld tegen mensen die ons beschermen, zoals de politie, is absoluut onacceptabel!”

Video

Locatie

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112inBeeld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.