Redactie 112 0 reactie(s) vr 05 februari 2016, 16:38

Vermiste na 55 jaar gevonden

AMSTERDAM – Na 55 jaar is Nederlands langst vermiste op politie.nl afgebeelde persoon gevonden. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie hield aanvankelijk een slag om de arm, maar heeft nu voldoende bewijs om dit te bevestigen.

Jopie de Haas verdween in 1960 uit Amsterdam. Haar toen 3-jarige dochter Roos schakelde in 2008 Tros Vermist in en ook het Landelijk Bureau Vermiste Personen spande zich in om de vrouw te vinden. In binnen- en buitenland werd geprobeerd om een spoor van de vermiste vrouw te vinden. Na enkele teleurstellingen lijkt het in december 2015 raak. Bij een hernieuwde zoekslag op internet vindt Carlo Schippers van het Landelijk Bureau Vermiste Personen een enkele aanwijzing over het overlijden van Johanna “Dehaas”, zoals haar achternaam veramerikaanst is, in 2010 op Vancouver Island in Canada. Carlo besluit dat het noodzakelijk is de dochter te informeren, maar wil meer zekerheid alvorens de zaak definitief te kunnen sluiten. Via contact met de Canadese Royal Canadian Mounted Police (RCMP) krijgt hij meer informatie over Jopies leven in Canada. Nadat hij dochter Roos hiervan op de hoogte heeft gebracht zoekt ze direct de media op. Medio januari berichtten media dat Jopie de Haas uit Amsterdam na vijfenvijftig jaar is gevonden en al vijf jaar op een Canadees kerkhof ligt.

Zekerheid
Carlo is al jaren betrokken bij de zaak. Hij hield medio januari, na berichten in de media, een slag om de arm. ‘De kans was groot dat het om deze vrouw ging, maar we moesten nog een aantal zaken natrekken met behulp van de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld om – een overigens slechts denkbeeldige – identiteitsfraude uit te sluiten. Via de begrafenisondernemer zocht Roos contact met haar nieuwe familie. Ook dat leverde veel aanvullende informatie en officiële documenten op. Zoals de overlijdensakte van Jopie de Haas en zelfs geboorteaktes van haar ouders. De namen en de geboortedata, alles klopt. Op basis daarvan kan ik zeggen dat ik geen twijfel meer heb.’

Zaak sluiten
De zaak kan nu administratief worden afgesloten door de eenheid Amsterdam. Carlo: ‘Ik heb hen geïnformeerd en de akte van overlijden verstrekt. Ook heb ik alle internationale instanties geïnformeerd waardoor Jopie niet langer als vermist geregistreerd staat en ook daar, bijvoorbeeld bij Interpol het dossier afgesloten kan worden. Ook wordt bij het NFI het DNA van haar dochter verwijderd.’

Roos is inmiddels al op bezoek geweest bij haar jongere halfbroer en -zusters in Canada, kinderen uit een huwelijk van Jopie de Haas en een Canadese man.

LBVP
Het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) is het nationale expertisecentrum vermiste personen. Het bureau is gepositioneerd binnen de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking. Het LBVP heeft een coördinerende rol op landelijk niveau op het gebied van vermissingen. Deze coördinerende rol betekent het ondersteunen van de eenheden bij vermissingszaken. Naast deze rol heeft het bureau een aantal specifieke taken op het gebied van advies, verwerking en toetsing en kennis en onderzoek. Zo adviseert zij over de inzet van opsporingsmiddelen incl. Amber Alerts, verwerkt zij tips, registreert en monitort zij vermissingen en beheert zij de DNA-databank. Tevens coördineert en verbindt zij bij internationale vermissingen en behandelt zij Interpol berichten.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons