Logo 112inBeeld

Zelfdodong
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 08 september 2022, 15:43

Praten over zelfdoding nog steeds taboe

Laatst bijgewerkt: donderdag 15:43 uur
ARNHEM – In Arnhem overleden vorig jaar 20 mensen aan zelfdoding. Praten over dit onderwerp is nog altijd een taboe. Terwijl praten juist kan helpen om het te voorkomen. Om hier aandacht voor te vragen bevestigde staatssecretaris Maarten van Ooijen woensdag 7 september de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’ op twee bankjes op het Velperplein.

De meeste mensen die aan zelfdoding denken, willen eigenlijk niet dood. Zij willen af van de chaos, problemen en pijn van het leven maar weten niet meer hoe. Zelfdoding lijkt dan op een bepaald moment nog de enige mogelijke oplossing te zijn.

Het idee achter de bankjes is om een gesprek te stimuleren, elkaar écht te zien en suïcidale gedachten bespreekbaar te maken. Van Ooijen nam zelf op het bankje plaats om onder meer te praten met Tamara Baars. Zij verloor haar broer aan zelfdoding en schreef daar een boek over.

Wat kunt u zelf doen?

Kent u iemand in uw omgeving waarvan u denkt dat die het moeilijk heeft en mogelijk aan zelfdoding denkt? Probeer dan het gesprek aan te gaan met die persoon. Want elke zelfdoding is er één teveel. Kijk voor hulp en informatie op www.113.nl

We organiseerden deze dag samen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie, in aanloop naar de Dag van de Suïcidepreventie op 10 september. Medewerkers van 113, de Sociale Wijkteams en de D3rde Verdieping waren de hele middag aanwezig om met voorbijgangers te woord te staan. Naast een bus van 113 was er een fototentoonstelling met verhalen van nabestaanden. Voor meer informatie hierover ga naar www.113.nl.

Wat doen we nog meer?

Gemeente Arnhem werkt samen met veel organisaties in Arnhem om zelfdoding te voorkomen. Denk aan welzijnsorganisaties, scholen, kerken, sociale wijkteams, jongerenwerkers, GGZ, sportverenigingen, huisartsen. We zetten in op preventie door onder andere scholing van professionals, naasten en vrijwilligers, met publiekscampagnes, gericht beleid op risicogroepen en door het organiseren van interventies om zelfdoding te voorkomen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112inBeeld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.