Logo 112inBeeld

Redactie lokaal 0 reactie(s) di 24 augustus 2021, 1:55

Wat is een arbodienst?

Laatst bijgewerkt: woensdag 01:57 uur

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) ben je als werkgever altijd verplicht om een overeenkomst te hebben met een arbodienst, het arbodienst basiscontract. De Arbodienst betekenis is echter niet altijd duidelijk. Wat is het arbodienst basiscontract nou precies, en wat is een arbodienst? Je leest hieronder!

Wat doet een arbodienst?
Wat is een arbodienst nou precies? Een arbodienst heeft als kerntaak het begeleiden en ondersteunen van werkgevers bij hun arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid. Om dit te kunnen doen heeft een arbodienst vier specialisten in huis; een arbeidshygiënist, een veiligheidsdeskundige, een bedrijfsarts en een arbeid- en organisatiedeskundige. Ze verrichten in elk geval de volgende taken voor jouw bedrijf.

Begeleiding bij verzuim
Dit is waar de arbodienst om bekend staat, de begeleiding bij verzuim. Wanneer een van je werknemers ziek is ben je verplicht om deze te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Bij dreiging van langdurige afwezigheid door ziekte moet een bedrijfsarts binnen zes weken een probleemanalyse en advies opstellen. Dit is de basis voor een plan van aanpak voor re-integratie dat je als bedrijf in samenspraak met de werknemer kunt maken. Je bent als werkgever namelijk wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat een werknemer zo snel en verantwoord mogelijk weer aan de slag kan. Je moet hoe dan ook minimaal 70% doorbetalen bij ziekte, de eerste twee jaar. Als je als bedrijf niet voldoende hebt gedaan om de werknemer te laten re-integreren, kan het UWV je verplichten om ook het derde jaar door te betalen.

Beperken van de risico’s
Om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen moet je de arbeidsrisico’s verplicht in kaart brengen. Dit doe je met behulp van de Risico-inventarisatie en -evaluatie. (RI&E). Dit kun je zelf opstellen, maar ook met behulp van een arbodeskundige. Je kunt het ook volledig uitbesteden. Wanneer je het zelf doet kan het wel zijn dat een gecertificeerde arbodienst deze moet toetsen. Als je meer dan 25 werknemers hebt moet de RI&E namelijk worden getoetst. Dit kan worden gedaan door de arbeidshygiënist of veiligheidskundige van de arbodienst.

Het voorkomen van verzuim
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor verzuim. De arbodienst moet je dan ook helpen voorkomen dat werknemers ziek worden. Dit is een groot onderdeel van het verlichte basiscontract. Dit betekent onder andere dat je een werknemer mogelijkheden geeft om zich te laten onderzoeken, en dat je de bedrijfsarts toegang geeft tot bepaalde zaken.

Andere taken
De drie bovenstaande taken zijn wettelijk verplicht, maar veel arbodiensten kunnen meer doen. Denk aan werkplekonderzoeken, trainingen en andere zaken.

Is een arbodienst verplicht?
Is een arbodienst verplicht voor een werkgever? Ja, dat is al heel lang zo. In Nederland moet volgens de Arbowet iedereen passende zorg bieden aan zieke medewerkers, deze begeleiden en medewerkers goed voorlichten. Zelfs wanneer je maar een werknemer in dienst hebt is dit verplicht. Sinds 2017 is het verplicht om een basiscontract te hebben met een arbodienst. Wanneer je dit niet hebt geregeld, riskeer je een boete van 1500 euro. Wanneer je wel een basiscontract hebt maar hierin een aantal zaken niet goed hebt geregeld, riskeer je ook een boete. Deze kunnen dan variëren van 750 tot ook 1500 euro.

Wat levert een Arbodienst mij op?
Arbodienstverlening wordt vaak gezien als een verplichte kostenpost, zonder dat er wordt gekeken naar wat je eruit haalt. Wanneer je een klein bedrijf hebt heb je natuurlijk niet altijd te maken met verzuim en dan kunnen de kosten overbodig lijken. Maar wanneer je een zieke werknemer hebt denk je daar al snel anders over. Een bedrijf zonder goede arbodienst kan zelfs failliet gaan in zo’n geval. Daarnaast riskeer je ook boetes. Al met al is een arbodienst een hele goede investering voor elk bedrijf.

Wat zijn de kosten van een arbodienst?
Wat kost een arbodienst je nou ongeveer? Gemiddeld genomen kunnen we zeggen dat een arbodienst tussen de 100 en 150 euro per medewerker per jaar kost. Dit is minder dan 1 procent van de loonsom op jaarbasis. Je kunt verschillende afspraken maken met een arbodienst. Je kunt kiezen voor een all-in abonnement, waarbij je een vast bedrag per medewerker per jaar betaald. Of je gaat voor een verrichtingen abonnement, waarbij je een vast basisbedrag plus kosten per verrichting betaald. 

Hoe vind je een goede arbodienst?
De arbodienst betekenis is nu duidelijk. Als je nog geen contract hebt bij een arbodienst is het verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen. Je hebt dus in elk geval een basiscontract nodig, die voldoet aan de wettelijke eisen. Je wordt als werkgever verantwoordelijk gesteld voor dit contract, zorg er daarom voor dat dit goed is geregeld. HR Navigator kan je helpen met het zoeken naar een geschikte arbodienst. Vergelijk de verschillende aanbieders en ontdek wat het beste bij jouw bedrijf past.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112inBeeld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.