Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 27 oktober 2021, 20:12

Wat is een bookmaker en hoe maakt een bookmaker winst?

Een bookmaker, ook wel eens een bookie of een turf accountant genoemd, is een persoon of een bedrijf dat wedden op sportwedstrijden, gebeurtenissen en toernooien mogelijk maakt. Vroeger waren bookmakers vooral te vinden bij het paardenrennen, maar tegenwoordig is het mogelijk om op vrijwel alle sporten te wedden. Het gaat niet alleen om het wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd van Ajax tegen Twente of op de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal. Zo is het ook mogelijk om te wedden op bijvoorbeeld de winnaar van het songfestival. 

Marges en wijzigende odds
De bookmaker bepaalt wat een weddenschap oplevert, of wat de verhouding is tussen de inzet en de uitbetaling. Dit doet een bookmaker door zogenaamde odds vast te leggen. Bij een odd van 2 krijgt de speler dus tweemaal de eigen inzet terug als zijn voorspelling uitkomt.

Om zelf winst te kunnen maken, zal een bookmaker een marge hanteren. Stel bijvoorbeeld dat je kan wedden op een wedstrijd tussen Novak Đoković (odd: 1,5) en Rafael Nadal (odd: 2,5). Deze tenniswedstrijd moet een winnaar hebben. Als we de odds omrekenen naar percentages (100/odd) en die bij elkaar optellen, zouden we dus op 100% moeten uitkomen. Bij dit voorbeeld is dit echter 106,67%. Alles wat boven de 100% zit, is met andere woorden de winst voor de bookmaker.

In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig. De theorie van de margewinsten werkt pas echt wanneer de inzetten mooi verdeeld zijn. Als 100% van de spelers inzet op Novak Đoković en niemand op Rafael Nadal zal de bookmaker nog steeds verlies maken als Novak Đoković wint. Daarom zullen bookmakers spelers willen verleiden om in te zetten op de underdog, door de odds voor de favoriet te verlagen en deze van de underdog te verhogen. Bovendien passen veel bookmakers de odds voortdurend aan. Als er bijvoorbeeld grote bedragen op de ene speler worden ingezet, worden de odds aangepast zodat er opnieuw meer op de andere speler wordt ingezet.

Ingewikkelde computerprogramma’s
Voor de bookmaker is het in ieder geval heel belangrijk om goed te weten wat de kans is dat een bepaalde gebeurtenis voorvalt. Daarom gebruiken bookmakers ongelofelijk complexe programma’s en maken ze gebruik van AI-technologie. Vaak maken ze duizenden simulaties van voetbalwedstrijden en maken ze daarbij gebruik van kolossale databases met informatie. Over zoveel informatie beschikken de spelers uiteraard niet, laat staan dat ze het goed zouden kunnen verwerken. De bookmaker is in theorie dus altijd in het voordeel wanneer hij de odds vastlegt.

Weddenschappen afkopen
Toch speelt er nog steeds een toevalsfactor mee. Een statistisch onwaarschijnlijk geachte winnaar komt wel degelijk voor. In zo’n geval heeft de bookmaker nog een laatste troef in handen: voordat de gebeurtenis zich realiseert, kan hij voorstellen om de speler uit te kopen. Speler kunnen vervolgens kiezen voor de zekerheid van een vervroegde cash-out, terwijl de bookmaker de potentiële verliezen beperkt.

Dit is bijvoorbeeld wat massaal gebeurde in aanloop naar de titel van Leicester City in de Engelse Premier League. Zo was er een goklustige Brit die aan het begin van het seizoen 50 pond had ingezet bij een odd van 5.000. Als Leicester City op het einde van het seizoen kampioen zou worden, zou hij 250.000 pond winnen. Met nog negen wedstrijden te gaan en vijf punten voorsprong op Tottenham Hotspur liet hij de weddenschap afkopen voor zo’n 72.000 pond. Veel spelers gaan in op dergelijke voorstellen tot vervroegde uitbetalingen. De afkoopbedragen worden dan ook zo vastgelegd dat risico-aversie – de speler wil vooral voorkomen dat hij ‘zijn 72.000 pond’ verliest – bij de meeste spelers zal primeren.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons