Logo 112inBeeld

Redactie lokaal 0 reactie(s) di 15 februari 2022, 19:57

Wat zijn opties bij het beleggen en waarom zijn ze interessant?

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19:57 uur

Beleggen is een methode die al sinds jaar en dag gebruikt wordt door mensen om hun geld te laten groeien. Anno 2022 is het een betere optie dan je geld op een spaarrekening zetten, omdat de rente minimaal is en niet opweegt tegen de inflatie. Beleggen in effecten kan gaan over aandelen, maar je kunt ook beleggen in opties. Wat zijn opties eigenlijk, en waarom is het interessant om daar in te beleggen?

Speciale voordelen
Een beursgenoteerd bedrijf kan opties uitgeven op haar effecten. We hebben het dan over aandelen, contracten en obligaties. Zo’n optie geeft de belegger het recht de effecten in kwestie tegen een vastgestelde prijs te verkopen op een moment binnen een bepaalde periode. Omdat een optie speciale voordelen biedt, betaal je er als belegger een premie voor. Beleggen in opties is ingewikkelder dan het simpelweg beleggen in aandelen en vergt kennis en ervaring. Koop opties daarom als onervaren belegger bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is en advies kan geven vanuit haar eigen expertise.

Kleine investering, hoog rendement
Bij het beleggen in opties van beursgenoteerde bedrijven ontstaat het zogenaamde hefboomeffect. Wat dat inhoudt, is dat je als belegger een grotere winst kunt maken dan wanneer je direct belegt in het onderliggende effect. Dit omdat door de vastgestelde prijs de inleg een stuk lager kan zijn dan de verkoopprijs. Zo ontstaat de kans om met een kleine investering een hoog rendement te behalen. Met de juiste strategie kun je als belegger met opties inspelen op de volatiliteit van de effectenmarkt en bepaalde bedrijven of branches in het bijzonder en zo veel winst boeken.

Natuurlijk ook risico’s
Natuurlijk bieden opties geen garanties op winst, net zomin als het beleggen in aandelen dat doet. Het eerdergenoemde hefboomeffect heeft ook een keerzijde: net zo zeer als je een hoog rendement kunt behalen, kunnen de verliezen ook groot zijn. Om dat binnen te perken te houden, is het verstandig om je opties in te zetten als een zogenaamde ‘long call’, omdat in dat geval het verlies beperkt blijft tot de premie die je betaald hebt voor de opties. Bij een ‘short call’ is het verlies ongelimiteerd. Je kunt je hierdoor laten afschrikken, maar zonder risico’s te nemen groeit je geld niet meer tegenwoordig.

Risico’s horen dus bij het beleggen. Dat wil niet zeggen dat je onverantwoord grote risico’s moet nemen. Beleg alleen met je geld dat je kunt missen. Zo voorkom je dat je bij tegenvallende resultaten in de financiële problemen komt.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112inBeeld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.